Jdi na obsah Jdi na menu
 


Případ únosců Barešových

18. 3. 2008
07.11.2006

ObrazekPRAHA | Šest důstojníků bývalé Pohraniční stráže půjde před soud kvůli dvacet osm let starému případu. Pohraničníci tehdy 23. května 1978 na přechodu Pomezí nad Ohří stříleli na autobus se školním výletem studentů gymnázia v Říčanech, kterým se bratranci Barešové po jeho únosu snažili dostat do Spolkové republiky Německo. Při přestřelce únosců s pohraničníky zahynul jeden z únosců (Milan Bareš) a také řidič autobusu Jan Novák, kterého si únosci vzali jako rukojmího. Nižší soudy případ uzavřely jako promlčený. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu ale takovéto zločiny nemohou být promlčené nikdy, uvedla dnes Česká televize (ČT).

Verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož střílení do lidí nikdy nemůže být promlčeno, je podle ČT přelomový. Podle historiků by se nyní mohly na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu znovu otevřít další podobné případy.

Za smrt řidiče autobusu stane před soudem bývalý nejvyšší velitel Pohraniční stráže generálporučík František Šádek, také tehdejší velitel brigády a praporu a další tři důstojníci. Bývalí pohraničníci jsou obžalovaní ze zneužití pravomoci veřejného činitele. "Pohraničníci nerespektovali pokyn, že v případě, že jsou uvnitř rukojmí, se má vozidlo pustit do zahraničí," řekl již dříve Mladé frontě Dnes Pavel Bret z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Uvedl však také, že to neznamená rehabilitaci Barešových, kteří se tehdy dopustili trestného jednání. Jejich čin označil za "teroristický akt". Stejně tak podle názoru chebského historika Václava Jiříka - "Barešovi si vzali jako rukojmí civilisty, podle mě to byli teroristé".

Při přestřelce únosců s pohraničníky byl tehdy usmrcen řidič a jeden z únosců Milan Bareš. Krajský soud v Plzni 7. září 1978 odsoudil Roberta Bareše k trestu smrti a jeho bratra Václava k trestu odnětí svobody na 25 roků. Uznal je vinnými z trestných činů obecného ohrožení, pokusu zavlečení do ciziny, vydírání a dalších. Odvolací soud na rozsudku nic nezměnil.

Zdroj: Lidovky.cz, ČTK