Jdi na obsah Jdi na menu
 


 
Četnické humoresky – III. řada

Třetí série tohoto původního divácky oblíbeného seriálu se odehrává v letech 1937–1938 a končí obdobím podpisu Mnichovské dohody. Také tato poslední série byla vyrobena v brněnském studiu České televize v Centru dramatické, divadelní a zábavní tvorby.

Natáčení se uskutečnilo, stejně jako u předchozích šestadvaceti dílů první a druhé série (každá série měla 13 dílů), výlučně mimo studio v reálných prostředích, především střední a jižní Moravy, na Vysočině a v Brně. Pro zajímavost – například jenom od května do srpna 2005 se natáčelo v zajímavých a mnohdy i atraktivních prostředích, jakými jsou bezesporu Jevišovice, Nové Hvězdlice, Oslavany, Heřmanov – Křižanov, Křtiny, Tovačov, Znojmo, Kroměříž, Boskovice, Moravský Krumlov, hrad Veveří, hrad Buchlov a další města a obce. Sídlo „brněnské“ četnické pátrací stanice zůstalo zachováno v areálu bývalých vojenských kasáren na Staňkově ulici v Brně.

Televizní diváci se opět mohou těšit na Tomáše Töpfera, Ivana Trojana, Zdeňka Junáka, Jana Apolenáře, Aleše Jarého, Jana Grygara, Tomáše Slámu, Františka Švihlíka, Erika Parduse, Alenu Antalovou, Olgu Krasko, Ondřeje Mikuláška, Andreu Elsnerovou, Vlastu Peterkovou, Tatianu Vilhelmovou, Zdenu Herfortovou, Petra Kostku, Karla Janského a další herce. Nově se v seriálu objeví například Miroslav Donutil, Viktor Preiss, Martin Zounar, Ondřej Vetchý, Martin Huba, Zuzana Bydžovská, Jiří Klem, Petra Špalková, Tereza Bebarová, Bohumil Klepl a další.

  • protekční praporčík Skrčílek (v podání Viktora Preisse), nepříjemný typ, s nímž pátračka vede tichou válku
  • fotograf Hugo Líbal, majitel fotoateliéru (hraje ho Miroslav Donutil), který se k Arazímově nelibosti (Tomáš Töpfer) motá kolem Ludmily (Alena Antalová)
  • Vendulka Chromáková (Carmen Mayerová), vdova po četnickém strážmistrovi, kterou dohodí Šiktancová (Zdena Herfortová) Ludmile na pomoc s dvojčaty v domácnosti. Vendulka je energická žena, která bere chod domácnosti pevně do svých rukou – a nezalekne se ani vrchního Arazíma
  • operetní subreta Elly Vienna (Ivana Vaňková), jíž se nabízí slibná kariéra na přední pražské scéně
  • bordelmamá madame Mary (Alena Konopíková), která je k Líbalově smůle majitelkou obchodních prostor, v nichž má fotoateliér
  • vrchní strážmistr ve výslužbě Šiktanc (Petr Kostka), kterému nedává spát starý nevyřešený případ
  • domkářka Menšíková (Jiřina Bohdalová), která bude pátrat po údajném dědictví – ovšem nikdo neví, kde je „majlant“ ukrytý. Na bohatství také dostane zálusk pekařský pomocník Kotrba (Pavel Zedníček). Kdo z nich se k penězům dostane dřív? A byla na počátku vražda, sebevražda, nebo nešťastná náhoda?
  • v dílu Rýhonosec řepný přijde strážmistr Zahálka (Erik Pardus) téměř o život – je těžce zraněn při zákeřné střelbě ze zálohy

třetí sérii Četnických humoresek se stane (a vyšetřuje) 10 vražd, 7 pokusů o vraždu a 5 sebevražd.

Četníci řeší další spoustu zapeklitých případů. Namátkou: pašování a „šmelinu“ ve velkém, fingovanou grandiózní krádež kvůli pojistnému, pokus o podvodný sňatek kvůli majetku, zápas o historický poklad, znásilnění mládence třemi venkovankami, machinace s nebožtíky, vražda kvůli receptu na mimořádnou kulinářskou specialitu, tragédie kvůli sporu o otcovství a padělání úředních listin.

Po smrti režiséra Antonína Moskalyka se natáčení třetí série ujala režisérka Pavlína Moskalyková. Autory scénářů třetí série jsou Antonín Moskalyk, Pavlína Moskalyková, Miloš Fedaš a Josef Souchop.