Jdi na obsah Jdi na menu
 


Četnické humoresky (1):

                                          Slepice versus Slepička

I tak budou mít všichni, pod vedením štábního strážmistra Karla Arazíma pochopitelně spoustu práce. V úvodním příběhu se diváci seznámí nejen s hlavními hrdiny a jejich ženami a milenkami, ale i s autentickým prostředím četnické pátrací stanice, a způsobem života, který dnes už patří nenávratně minulosti.
 
I když by se mohlo zdát, že pátrání po rafinovaném zloději slepic a tajemném pytlákovi v cizím revíru je poněkud banální, jejich případné neobjasnění by mohlo mít pro "pátračku" nepříjemné a dalekosáhlé následky. Vlivný poslanec Slepička je totiž rozhodnut důrazně si stěžovat na liknavost a neschopnost četníků přímo ve sněmovně a interpelovat přímo ministra vnitra. Díky mimořádnému pozorovacímu talentu nového člena mužstva - strážmistra Jarého - však dojde k překvapivému a dramatickému zvratu situace.
 
Četnické humoresky (2): Volavka
Zároveň samozřejmě narůstá i strach dívek z přepadení tajemným pachatelem, kterému oběti nikdy nevidí do obličeje. A opět je to obětavý strážmistr Jarý, který ač nerad přijme Arazímův nápad, jak případ originálně řešit, i když se tím sám vystaví značnému nebezpečí.
 
Dokonce i květinářka Ludmila Horká se ocitne v nebezpečí a Arazim je tomu dokonce rád, neboť může ukázat nejen svoji profesionální důležitost, ale vskrytu duše doufá v důvěrnější sblížení . Pocit žárlivosti je i pro samotného Arazíma znamením, že jeho zájem o slečnu Ludmilu je hlubší než sám tušil. A aby toho nebylo málo, ztěžuje našim četníkům život kuchařka Stela, která se k velké nelibosti mužstva vrátila ke svým povinostem, aby nahradila všemi zbožňovanou Andělku. Výsledky Stelina kuchařského umění neuvádí v nadšení dokonce ani služebního psa Arga.
Četnické humoresky (3): Medovina
Jeho četníkům se stále nedaří odhalit zloděje úlů svérázné paní Menšíkové, která si k němu neustále a s vervou chodí stěžovat. Není pro ni samozřejmě vůbec důležité, že se četníci musejí potýkat se závažnějším nebezpečím. V jejich "rajónu" řádí žhář, který už zapálil několik stodol plných slámy.
 
Zato problém s kuchařkou Stelou je, jak už víte z předchozího dílu, vyřešen a do kuchyně četnické pátrací stanice se k velké radosti všech a zejména zamilovaného Toníčka vrací šikovná a půvabná Andělka Uhlířová. Ale praporčík Arazím má ještě jiné starosti - jeho Ludmila se najednou objevuje v doprovodu jiného muže.

Četnické humoresky (4): Kdo zavraždil Beátu?

Co bylo příčinou neobvyklého úmrtí této dívky? Zásah Boha, který nechtěl ztratit svoji již skoro zaslíbenou nevěstu, nebo neovladatelná lidská zloba a nenávist? I když abatyše důtklivě dbá na dodržování klášterního řádu, a tím nepřímo komplikuje vyšetřovací postup, přesto četníci na každém kroku odhalují nějaké tajemství, ale k žádnému jednoznačnému řešení tajemné a nepochopitelné smrti skromné a pokorné Beáty nemohou dospět. Dramatické objasnění této záhady je prosté i šokující zároveň. Souběžně s tímto závažným případem rozluští četníci z pátračky i poněkud banální krádeže při vystoupeních kouzelníka Lagrise, který je shodou okolností válečným spolubojovníkem četníka Jaroše.
Četnické humoresky (5): Krkatá bába
Mnohem vážnějším problémem je však zmizení doktora Lukašíka z Blanska, nadšeného speleologa, pro něhož se staly, jak se posléze zjistí, jeskyně Moravského krasu osudné. Pád do jedné z propastí vypadá sice jako nešťastná náhoda, ale muži z četnické pátračky mají podezření, které je nutí k delikátnímu pátrání v okolí mrtvého. Doktor Lukašík byl nejen váženým blanenským advokátem, ale i obratným bonvivánem, jenž si za zády manželky dokázal užívat života podle svého. (Četníci sice mají svědka, ale jeho důvěryhodnost soud nemusí uznat.)
 
A tak praporčík Arazím pro samé problémy se zločiny nemá ani dostatek času, aby v pohodě vychutnal oslavu svých narozenin, připravenou jeho kamarády z pátrací stanice a slečnou Ludmilou. S blahopřáním se připomene i vrchní vládní rada - Arazímův dávný kamarád z čs. legií. Pro Arazíma je však nejlepším dárkem vyřešení obou zapeklitých případů.

Četnické humoresky (6): Mrtvá na kolejích

Nebožka je asi pětatřicetiletá, sukně kostýmu povytažená nad koleno ukazuje, že jde, vlastně šlo, o dámu nesporně přitažlivou. Není tak velký problém zjistit, že nebohá oběť byla manželkou velkouzenáře Františka Satoranského, přesněji řečeno druhou ženu bohatého muže, který nedávno ovdověl. Mrtvá Evženie byla za svého života obyčejnou tovární dělnicí a ke kultivovanému továrníkovi Satoranskému se nehodila nejen svým původem, ale především způsobem života, který se dal označit jakkoliv, jen ne jako mravně spořádaný.

 
 
Pátrání Arazímových mužů se rozbíhá na všechny strany, zatímco Arazím sám se snaží rozluštit tajemství rodinných poměrů u Satoranských, kde mimo podezření není ani dospívající dcera, která se ostatně netají tím, že novou macechu upřímně nenáviděla. Vyšetřování navíc četníkům zkomplikuje místní podivín Drbohlav, který svým svérázným, ale především pomateným způsobem obdivuje nejen ženy, ale i projíždějící vlaky
7. Grunt
"V osm hodin šestnáct minut nalezena mrtvola hajného Josefa Mlynáře." Strohá úřední řeč nemluví už o tom, že oběť zanechává po sobě dvě děti a zoufalou ženu. Muži z četnické pátrací stanice stojí před opravdu nelehkým úkolem najít vraha ve vesnici, kde má zbraň kdekdo, ať už hlášenou nebo nehlášenou, a kde je plno vášnivých pytláků. Nadto se celá vesnice staví k pátrací akci málo přátelsky, o vstřícnosti se nedá hovořit vůbec. A všichni vlastníci zbraní mají alibi. Proč se však majitel největšího gruntu chodí denně modlit na úplně cizí hrob? Je za neochotou vesničanů ke spolupráci ještě něco jiného, než jen nechuť k policejnímu vyšetřování? Jediný, kdo je ochoten s četníky spolupracovat, je obecní blázen, který je bohužel málo důvěryhodný.

Ferda Mravenec

(8/39)

V malebném stromořadí višňového sadu je nalezena mrtvá děvečka Blaženka Blachoutová. Prostá, ne moc pěkná dívka, která snila především o ženichovi a vdávání. Stopy skoro žádné, jen chomáč vlasů v pravé ruce zavražděné a anilinová tužka červené barvy s ulomenou špičkou. Podezřelí mohou být všichni z vesnice, a nebo může jít o náhodného pachatele.
Navíc je praporčík Arazím odvelen na školení do Prahy, aby zde absolvoval kurz pro "výcvik velitelů pátrací služby". Velitel Šiktanc zažádal o penzionování a jako svého nástupce navrhl právě Arazíma. Arazím není schopen se na školení příliš soustředit, protože má plnou hlavu tajemné vraždy ve višňovém sadu.Přesto školení dokončí nečekaně úspěšně a stejně tak se podaří odhalit vraha. Blahý pocit z úpěšně vyřešeného a rozhodně ne jednoduchého případu však kazí Arazímovi úkol, jímž ho pověřila slečna Ludmila, a který ho k jeho velké nelibosti zavádí až do ordinace ženského lékaře. Ale i tato, pro Arazíma trapná situace, ho přivede na stopu rafinovaného podvodu.

Svatba

(9/39)

Sympatický psovod Toníček se konečně dočkal. Matka jeho milované Andělky dala svolení a chystá se svatba. Taková ta pravá venkovská, se spoustou hostů i jídla. Ženich s nevěstou jsou v sedmém nebi. A vůbec se nenechají zneklidňovat nejen pátráním po ukradeném falešném chrupu ještě fešné, i když postarší vdovy Zaoralové, ani tím, že v okolí řádí nebezpečný zločinec, který má už na svědomí několik lidských životů. Jak se ukáže, je tento pomstou posedlý maniak jeden z nejhorších případů, s nímž měla četnická pátrací stanice doposud co dělat. Dokonce Arazím unikne dík šťastné náhodě při nočním návratu od slečny Ludmily skoro jisté smrti. Bohužel, jeden z jeho četníků se nakonec přece jen stane tragickou obětí svého povolání i zločinné posedlosti.

Repetent

(10/39)
Na místo tragicky zesnulého Toníčka přichází nový psovod pátračky s výmluvným jménem Ryba.Moc toho nenamluví a zdá se, že ukrývá nějaké tajemství. Arazímovi muži mají však jiné starosti, než aby pátrali po důvodech zamlklosti nového kolegy. Musí vyřešit nepříjemný úkol - kdo nevybíravým a krajně zapáchavým způsobem "zdobí" katedry vybraných škol. I když je toto pátrání poněkud zbavuje depresivní nálady po tragické smrti Andělčina ženicha, přesto by se raději věnovali méně trapnému případu. Při služební návštěvě dívčího školy narazí další nová posila četnického mužstva strážmistr Zahálka čirou náhodou na šarmantního, a přitom zvláštního Čechoameričana, který velkoryse podporuje studium dívek z chudých rodin. V té chvíli ještě strážmistr Zahálka netuší, že je nebezpečně blízko skutečně závažnému případu.

Lázeňské intermezzo

(11/39)

Vrchní strážmistr Arazím má konečně týden dovolené. Ale zdá se, že se z toho raduje méně, než jeho půvabná přítelkyně květinářka Ludmila, která spolu s ním odjíždí do lázní Luhačovic. Starostlivé mužstvo mu dokonce opatří automobil z půjčovny, aby mohl v lázních skutečně "reprezentovat". Ale buďme bez starosti, Arazím se rozhodně nudit nebude. Zpočátku to vypadá na opravdu osvěžující odpočinkový pobyt.
Lázeňské kůry, společenský život, procházky, povznášející vítězství v soutěži společenského tance. Ludmilka je v sedmém nebi. Ale pak dojde na serpentinách nad městem k loupežnému přepadení manželů Steinerových, při němž paní Steinerová zemře. Doktor Steiner patří k lázeňské honoraci a těžko lze pochybovat o jeho svědecké výpovědi.. Profesionální posedlost nakonec Arazíma přinutí, aby se do případu přece jen vložil, byť k velké nelibosti nešťastné slečny Ludmily. Bylo vše opravdu tak, jak o tom vypověděl doktor Steiner a náhodní svědci tragédie?

Černá ruka

(12/39)

Případ nazvaný Černá ruka nezačíná pro Arazíma moc dobře. Hlava mu třeští po oslavách z předchozího dne, kdy oslavoval s kamarády svátek Karla a navíc jsou četníci v nepříjemně brzkou ranní hodinu voláni do předměstké nádražní pošty, kde byla vyloupena příruční pokladna, ve které bylo uschováno, jak sděluje "akurátní" pan pokladník Komiš šestnáct tisíc tři sta sedmdesát korun přesně. Vloupat se do nádražní pošty chabě zajištěnými dveřmi nebylo rozhodně příliš obtížné, stejně jako otevření příruční pokladny. Ani uloupená čáska, i když značná, není nijak ohromující. To vedle stojící ohnivzdorný trezor už by byl tvrdší oříšek, když se ještě uváží, že je v něm uloženo půl milionu. Arazím trvá na tom, že je třeba provést kontrolu v trezoru uložené částky. Tam naštěstí nechybí nic, záhy se však situace dramaticky změní a o původně banální případ se začne zajímat zemské velitelství, ředitelství drah i ministerstvo financí. Zoufalý Arazím stále nemá žádný důkaz , který by "pátračku" uvedl na stopu zločince, a tak v nouzi nejvyšší požádá dokonce o spolupráci nyní už penzionovaného velitele Šiktance a dává prověřovat minulost všech zaměstnanců pošty. Všichni naši četníci pracují opravdu horečně na vyřešení zapeklitého případu, jen aby nebyli zahanbeni tím, že pátrání převezme speciální, za tím účelem přizvaný oddíl. Nakonec se přece jen Arazímovi podaří pachatele velké loupeže spojené s paděláním peněz dopadnout, a je až překvapující, jak nenápadný tento vskutku rafinovaný protivník byl.

Narodil se Kristus Pán

(13/39)
Závěrečný díl první série Četnických humoresek je plný předvánoční pohody. Avšak ani ve svátečních dnech četníci neodpočívají, neboť pátrají po vykutáleném mastičkářovi, který nabízí ženám zaručený "prostředek" proti početí. Vrchní strážmistr Arazím dostává pozvání na zámek Malínských, kde se koná svatba jedné z dcer. Velitel "pátračky" se sice zdráhá pozvání přijmout, protože není zrovna příznivcem podobných velkých společenských událostí, ale příkaz jeho přítele ze zemského velitelství pplk. Kostrouna a doprovod půvabné slečny Ludmily jeho odpor nakonec zlomí. Arazím se dokonce stane šarmantní hvězdou svatební společnosti, které dává k dobru historky z četnického života. Ale jak už to na pátrací stanici chodí - ani tento, tak příjemný den, nemůže Arazím užít jak se patří v pohodě. Chlapci z "pátračky" ještě ani nestačí pořádně zkonzumovat dobroty z opulentní svatební výslužky, kterou jim Arazím přivezl, když jsou voláni zpět na zámek. Při tradičním únosu nevěsty se ztratí druhá dcera Malínských. Pozornost četníků upoutá vyvrácené břevno zábradlí nad zatopeným lomem, který je neblaze spojen se smutnou událostí z minulosti. Je Štědrý večer a vrchního strážmistra Arazíma překvapí nečekaně krásná návštěva...