Jdi na obsah Jdi na menu
 


Četnictvo bylo za první republiky klíčovou institucí, podílející se na pátrání a odhalování trestné činnosti - a to především na venkově a menších městech. Četníci z pátracích stanic žili ve svých rajónech přímo mezi lidmi, často velmi asketicky, byli neúplatní, ale měli pochopení pro lidské slabosti, a proto požívali značné vážnosti a úcty. Četníci z "pátraček" dosahovali udivujícího procenta objasněnosti případů, především díky znalosti místního prostředí a odborných znalostí mužstva a speciálních útvarů. Také stavovská "zavilost", s níž příslušníci sboru stíhali zločin, byla pověstná. Dopadení určitého pachatele po letech nebylo tak mimořádné. Díky důsledné evidenci a prověřování všech souvisejících nitek se nejednou četníkům podařilo vyřešit i případy, na nichž si vylámala zuby státní policie.
 
Příběhy Četnických humoresek jsou inspirovány autentickými případy a osudy mužů v typické výstroji a výzbroji, roztroušených od nejzápadnější Aše až po nejvýchodnější výběžek Zakarpatské Ukrajiny. (V nejvyšších stavech mělo četnictvo 14 000 lidí.) Seriál ve své žánrové poloze doslova objevuje dosud velmi řídce nebo jednostranně mapované prostředí a mechanismy četnictva. Právě detailní zájem odborného poradce (a autora námětů) mjr. Michala Dlouhého o tuto problematiku byl duchovním impulzem ke vzniku projektu.

Seriál Četnické humoresky byl natočen v reálných prostředích střední a jižní Moravy a v Brně. Sídlo brněnské četnické pátrací stanice, v níž v seriálu slouží deset mužů a služební pes Argo, bylo zřízeno v areálu bývalých vojenských kasáren na Staňkově ulici v Brně. Páteří jednotlivých dílů seriálu je obvykle dvojice kriminálních případů, jednoho závažného a druhého méně závažného, někdy dokonce i směšného. Pokaždé však následuje rozuzlení včetně dopadení a usvědčení pachatele.

V druhé sérii seriálu Četnické humoresky se diváci opět setkají s oblíbenou sestavou četnické pátračky, z níž ve třetím dílu odchází praporčík Turko (Stanislav Zindulka) do penze. V šestém dílu druhé série nazvaném Návrat přichází strážmistr Karabela, který se již objevil ve čtvrtém dílu první série Beáta. Výraznou roli sehraje Arazímova půvabná dcera Klaudie (Olga Krasko), která se jako nečekaný dárek zjevila na Štědrý den v posledním dílu první série.
 
 
Milou hospodyni Andělku vystřídá starší Blaženka (Vlasta Peterková), která je nejen výborná kuchařka, ale navíc zamotá hlavu jednomu z našich četníků. Korpulentního strážného Frantu nahradí štíhlejší četník (Ondřej Mikulášek), kterému kolegové ze zvyku začnou říkat také Franto. Ženský komický element ztvární v postavě energické novinářky Kamily Klikové Tatiana Vilhelmová. V době, kdy je půvabná květinářka Ludmila v Americe, zasáhne do života starého mládence Arazíma nezanedbatelným způsobem zajímavá žena - doktorka Karlička Formánková v podání herečky Libuše Šafránkové, jejímž televizním manželem je tentokrát Jan Hartl. Jejího otce hraje Luděk Munzar a matku Věra Galatíková.