Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klaudynka

(14/26)

Úvodní díl druhé série Četnických humoresek začíná radostnou událostí - kuchařka Andělka se vdává. Ale právě při této příležitosti začíná konflikt mezi štábním strážmistrem Jarým a jeho velitelem. Arazím se nechce smířit s tím, že Jarý jeví o jeho dceru Klaudii vřelý zájem, a jak se zdá, ani jí není Jarý zcela lhostejný. Arazím sice ještě nedávno ani nevěděl, že nějakou dceru má, to mu však nebrání, aby se choval jako otcovsky žárlivý ochránce její nedotknutelnosti. Narůstající napětí mezi oběma muži narušuje dokonce jindy tak přátelskou atmosféru v pátračce.
Četníci přitom musí vyřešit záhadu velmi složitého případu: v zamrzlém bahně vypuštěného rybníka je objevena asi čtyři měsíce stará mrtvola muže, zatížená kamenem. A jakoby ten mrtvý nikomu nechyběl. Nikdo v okolí nehlásil, že by někdo zmizel nebo byl pohřešován.
Nezdá se, že by se Arazím a Jarým mínili udobřit. Naopak celý konflikt postupně nepříjemně eskaluje. To vše neblaze ovlivňuje i Arazímův vztah k Ludmile, která se posléze rozhodne k energickému a nečekanému kroku.

Ohněstrůjce

(15/26)

Kolem kasáren pátračky se neustále potlouká mladá a neodbytná novinářka Kamila Kliková, která chce napsat reportáž o práci četnické pátrací stanice. Jenom přímluva přímého nadřízeného podplukovníka Kostrouna zabrání Arazímovi v tom, aby s energickou novinářkou stejně energicky neskoncoval . A tak Kamila - s níž se budeme setkávat i v dalších dílech seriálu - sleduje zpovzdálí dramatické pátrání po zmizelých bedničkách s dynamitem.Ve stejném kamenolomu, odkud zmizely, došlo také nedávno k nepříjemnému zranění střelmistra Kolomazníka, který, jak tuší Arazím i Kliková, by mohl být klíčem k rozluštění záhady zmizelé výbušniny. Celý případ je tak závažný, že se do pátrání po zmizelém dynamitu - k velké Arazímově nelibosti - vloží i zemský velitel a povolá ke spolupráci kontrarozvědku.
Štábní strážmistr Jarý znechucený Arazímovým šikanováním podal žádost o přeložení. Odchází kuchařka Andělka, protože po nenadálé smrti své matky se musí postarat o hospodářství. Nová kuchařka Blaženka budí v mužstvu obavy už jen tím, že je sestrou neoblíbené Stely, kterou se četníkům podařilo vyštvat z kuchyně a jídelny už ve druhém dílu Četnických humoresek.

Vdavky za všechny prachy

(16/26)

Ctižádostivá novinářka Kamila Kliková zveřejní článek o četnické stanici, který je doplněn skupinovým snímkem všech členů pátračky. Arazím - na rozdíl od ostatních - tou publicitou moc nadšen není a záhy se ukáže, že právem. Fotografie se totiž stane příčinou mnoha nesnází, souvisejících s aktivitami jistého sňatkového podvodníka Hrocha.
Klaudie odjela studovat do Paříže, a tak se zdá , že napětí mezi Jarým a Arazímem, vyvolané Jarého láskyplným zájmem o Klaudii - poněkud opadlo. A když je pak Jarý při zátahu na pronásledované vyděrače vážně zraněn, ukazuje se, že Arazímova žárlivost na dceru Klaudii byla přece jen slabší, než jeho přátelský vztah k mladšímu kolegovi. Naopak se ale zdá, že ochabují Arazímovy jinak tak vřelé city ke slečně Ludmile, která právě pobývá ve Spojených státech na Floridě. V minulých dílech se Arazím seznámil v nemocnici s půvabnou sestřičkou Karličkou (Libuše Šafránková), která ho velmi zaujala, a tak je více než příjemně překvapen, když se s ní opět sejde, tentokrát ve veřejné písárně, kde četníci pátrají, na kterém psacím stroji byly napsány jisté vyděračské dopisy.